KOYKOYMITSA RADIO -ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY

KOYKOYMITSA RADIO ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ aetinos99@gmail.com

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:Πλάτανος που άντεξε πόλεμο και πυρκαγιά, μετατράπηκε σε εκκλησάκι της Παναγίας

 


Η ιστορία από αυτό το μαγευτικό εικονοστάσι είναι πραγματικά μοναδική. Έχει μπλεχτεί βέβαια η ιστορία του με τους θρύλους που το χαρακτηρίζουν, αλλά αυτό είναι και μέρος της ομορφιάς του.

Το Εκκλησάκι της Παναγίας: Η ιστορία του
Η εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, είναι πανβαλκανικό προσκύνημα. Ναι, πανβαλκανικό! Η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων ωθεί να δημιουργούν εκκλησάκια σε ασυνήθιστα μέρη. Παράδειγμα το προσκυνητάρι αλλά και η μικρή εκκλησία της Παναγίας Πλατανιώτισσας στα Καλάβρυτα.

Στην «καρδιά» του λεγόμενου «πλατάνου του αράπη», που την ηλικία του δεν μπορεί κάποιος καλά καλά να την συλλάβει, στο χωριό της Κρυσταλλοπηγής στην Θεσπρωτία, φτιάχτηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια ένα μικροσκοπικό εικονοστάσι. Φήμες λένε πως το δέντρο πήρε το όνομά του από έναν φύλακα του κάμπου ή από την αρβανίτικη λέξη «ραπ». Ενώ ένα άλλο σενάριο το λέει ότι το όνομα αυτό δόθηκε σε κάποια μάχη που έλαβε χώρα στην περιοχή.

Στο γέρικο δέντρο την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες της Σέλλιανης έστησαν ενέδρα στους Γερμανούς, ενώ κατά τα νεότερα χρόνια ο πλάτανος άντεξε από μια μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε όταν λαθρομετανάστες άναψαν φωτιά στο κοίλωμα του για να ζεσταθούν. Ειδικοί αποκατέστησαν την καταστροφή με κλάδεμα και θεραπεία με φυτοφάρμακα. Οι κάτοικοι από τότε άρχισαν να φροντίζουν περισσότερο το τεράστιο δέντρο και μάλιστα έφτιαξαν το εικονοστάσι τοποθετώντας μια βρύση δίπλα του, ενώ του έδωσαν το όνομα «Παναγία η Πλατανιώτισσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.