Ο Έλληνας ηθοποιός που έθαψαν την κόρη του ζωντανή στο σεισμό της Σαντορίνης το 1956

 


Ο σεισμός του ’56 στη Σαντορίνη ήταν ο
ισχυρότερος του 20ού αιώνα σε ευρωπαϊκό έδαφος και προκάλεσε το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο.

Ήταν ξημερώματα 9ης Ιουλίου 1956, όταν τα νησιά του Αιγαίου συγκλονίστηκαν από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε νότια της Αμοργού, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερος, 7,2 Ρίχτερ, στη Σαντορίνη.

Ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος του 20ού αιώνα σε ευρωπαϊκό έδαφος και προκάλεσε το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο.

Η Σαντορίνη υπέστη τεράστιες καταστροφές, ενώ από τη βιβλική καταστροφή έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι. Ανάμεσά τους, η μικρή κόρη του ηθοποιού Παντελή Ζερβού.

Ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου βίωσε μια αδιανόητη τραγωδία, ένα σενάριο που ούτε ο πιο τολμηρός συγγραφέας δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Η 12χρονη κόρη του, Ευδοξία, δεν τα κατάφερε. Η σύζυγός του και οι δύο μεγαλύτερες κόρες τους κατάφεραν να βγουν από το σπίτι, όμως η Ευδοξία θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια.

Τα τραγικά νέα βρήκαν τον Ζερβό στην Επίδαυρο, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή. Ο ανιψιός του τον ενημέρωσε για τον θάνατο της κόρης του, και εκείνος, αν και κατέρρευσε στα παρασκήνια, βρήκε τη δύναμη να βγει στη σκηνή και να δώσει μια συγκλονιστική ερμηνεία.

Το κοινό τον αποθέωσε, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει για υπόκλιση οκτώ φορές. Μόλις τα φώτα έσβησαν και γύρισε στο καμαρίνι του, λύγισε.

Η μοίρα, όμως, επιφύλασσε στον ηθοποιό το πιο σκληρό χτύπημα. Τρία χρόνια αργότερα, κατά την εκταφή, αποκαλύφθηκε η φρικτή αλήθεια: το σώμα της Ευδοξίας βρέθηκε αναποδογυρισμένο, γεγονός που μαρτυρούσε πως είχε θαφτεί ζωντανή.

Ο Παντελής Ζερβός κράτησε αυτό το φρικτό μυστικό για πάντα, χωρίς να το αποκαλύψει ούτε καν στη σύζυγό του. «Ποια μάνα θα μπορούσε να αντέξει μια τέτοια αποκάλυψη;» φέρεται να είχε πει, όταν, λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, μίλησε για πρώτη φορά για το τραγικό αυτό γεγονός.

«Εκείνες τις μέρες στη Σαντορίνη, όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν αμέσως, καθώς δεν υπήρχαν μέσα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.