KOYKOYMITSA RADIO -ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY

KOYKOYMITSA RADIO ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ aetinos99@gmail.com

Το μυστικό που κάνει τη ρίγανη Μαυρούδας ξεχωριστή και αρωματική




Σε μια μικρή κοινότητα στα βορειοανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης, η ρίγανη έχει αναδειχθεί σε κύρια δραστηριότητα, χάρη στην εξαιρετική της ποιότητα και το μοναδικό άρωμά της.

Η καλλιέργεια ξεκίνησε το 1981, όταν ο Θεόδωρος Καρατζάς, μαζί με τον τότε δάσκαλο της περιοχής, Αργύρη Ζήλα, πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την πρώτη καλλιέργεια άγριας ρίγανης στο χωριό Μαυρούδα. Αρχικά καλλιεργήθηκαν 12 στρέμματα, αλλά σύντομα και άλλοι κάτοικοι ακολούθησαν, καθιστώντας τη ρίγανη το βασικό αγροτικό προϊόν του χωριού. Ο Ευστάθιος Καρατζάς, γιος του Θεόδωρου, έχει αναλάβει τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, που σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρατζάς, η καλλιέργεια πρωτοξεκίνησε με σπόρους από τα Κερδύλια όρη. Τα πρώτα χρόνια αντιμετωπίστηκαν δυσκολίες, καθώς η οργανωμένη παραγωγή ρίγανης ήταν ανύπαρκτη στη χώρα. Από τη δεκαετία του 1990, όμως, περισσότεροι παραγωγοί υιοθέτησαν την καλλιέργεια, η οποία εξελίχθηκε σε σταθερή πηγή εισοδήματος για την κοινότητα. Από το 2011, ο κ. Καρατζάς άφησε τη δραστηριότητά του στη Θεσσαλονίκη για να αφιερωθεί πλήρως στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση της ρίγανης.

Σήμερα, η επιχείρηση διαχειρίζεται περίπου 280 στρέμματα. Κατά τη συγκομιδή, η ρίγανη αφήνεται για δύο μέρες να ξεραθεί, πριν υποβληθεί σε κοσκίνισμα, τρίψιμο και συσκευασία. Επιπλέον, πρόσφατα προστέθηκε η παραγωγή ριγανέλαιου, που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ρίγανης από τη Μαυρούδα αποδίδονται στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, με την έντονη διακύμανση θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, καθώς και στις φυσικές καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται για την παραγωγή αγνών και ποιοτικών προϊόντων.

advertisement
Δείτε το βίντεο από το LifeEvents
Dinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.