“Η πολιτεία όχι μόνο δεν μας βοηθά όπως θα έπρεπε, αλλά βάζει και εμπόδια”, εξομολογείται μιλώντας στο Agronewsbomb ο 24χρονος Δημήτρης, ο οποίος έγινε κατ’ επιλογή κτηνοτρόφος, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση ενώ εντάχθηκε και στο πρόγραμμα νέων γεωργών το 2020. “Στο χωριό μας που τώρα έχει 800 κατοίκους πληθυσμό, κάποτε δούλευαν εδώ 30 τσοπάνηδες.
Σήμερα μπορώ να πω ότι έχουμε μείνει μόνο εγώ με τον πατέρα μου, δηλαδή μόλις ένας νέος σε ηλικία άνθρωπος επέλεξε να συνεχίσει την κτηνοτροφία σε ένα χωριό. Το κακό είναι πως μιλάμε για γενικό φαινόμενο και όχι τοπικό, δηλαδή το συναντάμε στα περισσότερα χωριά κι αυτό το ξέρω επειδή μιλάμε με συναδέλφους από άλλα μέρη της Ελλάδα”, προσθέτει ο νεαρός κτηνοτρόφος
Έχει 450 ζώα Κάτσινα, παραδοσιακής φυλής, αλλά τα βελτιώνει
“Έχουμε κρατήσει ζωντανή την παλιά, ντόπια φυλή προβάτων Κάτσινα Λακωνίας, γιατί είναι ανθεκτική. Μιλάμε για ζώα ελευθέρας βοσκής, που δύσκολα αρρωσταίνουν.
Τα βγάζουμε έξω για βοσκή από το Νοέμβριο μέχρι κυρίως τον Απρίλιο. Η παραγωγή τους σε γάλα αγγίζει τα 2 κιλά την ημέρα, την περίοδο της γαλακτοπαραγωγής. Βασικό χαρακτηριστικό τους επίσης, είναι η σταθερότητα που εμφανίζουν στην παραγωγή γάλακτος.
Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν έχουν γάλα, γιατί ξεκινάμε για τις καινούργιες γέννες. Όμως δεν μένουμε εδώ. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με άλλες μονάδες και κάνω διασταυρώσεις με Ασσάφ. Πρόσφατα είχα πάρει 2 αρνιά αρσενικά Ασσάφ και περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα”, αναφέρει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, επιμένει σε μια παραδοσιακή μορφή κτηνοτροφίας, μην έχοντας βάλει στη
… φαρέτρα του ακόμα αρμεκτήριο, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό, ειδικά το χειμώνα, όπως χαρακτηριστικά, προσθέτει, σημειώνοντας παράλληλα, πως δεν υπάρχουν εργάτες κτηνοτροφίας ούτε για… αστείο.
Το σκεφτόμαστε να βάλουμε αρμεκτήριο, αλλά είναι και πολλά τα έξοδα. Επίσης θέλουμε να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις μας, που είναι παραδοσιακός στάβλος με τσιμέντο”, συνεχίζει ο Δημήτρης, ο οποίος όπως μας λέει δίνει μεγάλη σημασία στις τροφές που επιλέγει για τα ζώα του. “Τριφύλλια παίρνουμε κυρίως από την Αλίαρτο, ενώ άχυρα από την Τρίπολη. Τα ζώα τα βάζουμε στο στάβλο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου που πουλάμε αρνιά. Αγοράζουμε επίσης και καλαμπόκι, ενώ σπέρνουμε και 200 στρέμματα με βίκο, κριθάρι, βρώμη για τα ζώα μας. Οι τιμές στις ζωοτροφές είναι ανεβασμένες, τόσο στα τριφύλλια, όσο και στα καλαμπόκια, ενώ η τιμή που παίρνουμε για το γάλα είναι στα 1,45 ευρώ το κιλό, με σταθερές όμως πληρωμές κάθε μήνα”, δηλώνει στο Agronewsbomb.
Τέλος, αναφερθείς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δουλειά του, μας λέει ότι ως νέος δεν έχει υποστήριξη σε επίπεδο συμβουλών από την πολιτεία και ό,τι κάνει προσπαθεί να το κάνει με άλλους συναδέλφους του, που κάνουν έρευνα. Μεγάλο επίσης πρόβλημα για την κτηνοτροφία γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η παρουσία λύκων, αλλά και στην συγκεκριμένη περιοχή τα τσακάλια που προκαλούν μεγάλα ζητήματα και θέλουν προσοχή.
πηγη Agronewsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.
Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.