Καμιά μέριμνα από το κράτος για το χαμένο εισόδημα των αγροτών, καταγγέλλουν οι περισσότεροι παραγωγοί. Δεν υπάρχουν πολλές ποσότητες γι’ αυτό οι τιμές είναι ακόμα υψηλές.
“Έμφραγμα” στην εγχώρια αγορά των τριφυλλιών έχουν προκαλέσει τα κρούσματα αρχικά πανώλης και μετέπειτα ευλογιάς, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει στις αποθήκες αρκετών περιοχών ποσότητες τριφυλλιών που δύσκολα πλέον φεύγουν καθώς οι κτηνοτρόφοι φοβούνται τη μετάδοση ασθενειών.
Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ακριτικού Έβρου που εδώ και μήνες παραμένει σε καραντίνα λόγω ζωονόσων. Όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας κ. Λάμπης Κουμπρίδης: “το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα νότια του νομού καθώς εκεί ασχολούνται περισσότεροι αγρότες με τριφύλλια. Λόγω της καραντίνας έχουν μείνει πολλές τροφές αδιάθετες. Αυτό ισχύει και για τα καλαμπόκια που φεύγουν αργά-αργά στη λιανική για αγελάδες, μοσχάρια και χοιρινά γύρω στα 22 λεπτά. Πολύς κόσμος παίρνει Βουλγάρικο που έρχεται με 21 λεπτά στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει καμιά σχέση στην ποιότητα με τα δικά μας. Στην περιοχή μας από 50 μονάδες αιγοπροβατοτροφίας, έμειναν μόλις 2 ή 3 με αποτέλεσμα να μην αγοράζει πια κανείς τροφές. Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς θανατώθηκαν 6.000 – 7.000 ζώα στην περιοχή μας. Οι πρώτοι κτηνοτρόφοι περίπου 30 έχουν πάρει αποζημιώσεις, αλλά οι υπόλοιποι είκοσι αναμένουν το επόμενο διάστημα”. Για το πρόβλημα με τις τροφές στον Έβρο έχει κάνει παρέμβαση και ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας πως οι παραγωγοί έχουν καταρρεύσει οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.
Ο Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας λέει στο Agronewsbomb: “δεν υπάρχουν τριφύλλια στην Καρδίτσα. Προσωπικά είχα μέσα στην αποθήκη 2.000 δέματα, αλλά τα έδωσα το Δεκέμβριο σε τιμές από 32 έως 36. Γενικά δεν υπάρχουν τριφύλλια τώρα, οι κτηνοτρόφοι τα ζητάνε για το γάλα, αλλά υπάρχει έλλειψη μεγάλη. Ακόμα και 150 δέματα είναι ζήτημα να βρούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Στην Κωπαΐδα ακούγεται ότι υπάρχουν τριφύλλια μέσα καθώς η Κρήτη που απορροφά ποσότητες, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ευλογιά, με αποτέλεσμα να φοβούνται οι κτηνοτρόφοι να παραγγείλουν λόγω αβεβαιότητας. Προσωπικά έχω τώρα και κάποια β’ κατηγορίας τριφύλλια που έχουν πάθει ζημιές και τα δίνω με 20-22 λεπτά. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στην περιοχή μας, είναι τα ποντίκια. Έχουνε οργώσει τα τριφύλλια, μιλάμε για μεγάλη ζημιά, δεν υπάρχει δυνατότητα για επανασπορά. Είναι ακατάλληλα για τριφύλλια αυτά τα χωράφια. Εκτιμώ πως θα είναι δύσκολη χρονιά και για τα νερά. Έχει πέσει η λίμνη Σμοκόβου κάτω από τα όρια ασφάλειας. Κανονικά θα έπρεπε να έχει 130 εκατ. κυβικά νερού, τώρα είναι λίγο πάνω από τα μισά, μας ειδοποίησαν από το ΤΟΕΒ ότι για το 2025 ίσως και το 2026 αδυνατούν να μας δίνουν νερό, για να πάμε σε ξηρικές καλλιέργειες”.
Εν τω μεταξύ στην Κρήτη, όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, κ. Γιάννης Γλεντζάκης, οι κτηνοτρόφοι είναι με “την πλάτη στον τοίχο”, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν για τα τριφύλλια, τιμές έως και 55 λεπτά το κιλό συν τον ΦΠΑ, καθώς είναι πολλά τα μεταφορικά και οι επιβαρύνσεις, σε σχέση με ό,τι πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι από άλλες περιοχές της χώρας. Agronewsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.
Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.