KOYKOYMITSA RADIO -ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY

KOYKOYMITSA RADIO ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ aetinos99@gmail.com

Συγκλονιστικό:Η εικόνα της Παναγίας που εξαφανίστηκε 3 φορές και το σπήλαιο που τιμάται η μνήμη της

 


Είναι κτισμένη, σε υψόμετρο περίπου 540 μ. και σε τοποθεσία που η αφθονία του υγρού στοιχείου, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Ο λόγος, για την Ιερά Μονή Βυτουμά, το γυναικείο μοναστήρι που φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Στο μοναστήρι, σήμερα, εκτός από τα αναγκαία διακονήματα, που γίνονται για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της, έχει αναπτυχθεί και το εργόχειρο. Πρόκειται για την κατασκευή υφαντών ιερών αμφίων, όπως και καλυμμάτων της αγίας Τραπέζης και ιερών σκευών. Παράλληλα, οι μοναχές έχουν αναπτύξει την τέχνη του κεντήματος, φτιάχνοντας κάθε λογής κεντήματα και χειροτεχνήματα.






Μάλιστα, σε προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε Σχολή Χειροτεχνίας, με τριετή φοίτηση. Σ΄ αυτήν εκπαιδεύτηκαν αρκετές μοναχές στην υφαντική, κοπτική, ραπτική, το κέντημα και τα ικοκυρικά, όπως και ένα πλήθος μαθητριών.


Η Σχολή Χειροτεχνίας απέδωσε αξιέπαινα αποτελέσματα. Μόνο με την υφαντική έχουν εξυπηρετηθεί πάμπολλοι κληρικοί όπως και πολλοί I. Ναοί, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες του εξωτερικού.


Για την Ιερά Μονή Βυτουμά και την ιστορία της δεν έχουν διασωθεί επίσημα γραπτά κείμενα. Όμως, τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν στοιχεία της Μονής, παρουσιάσθηκε ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Στον υπ΄ αριθ. 141 κώδικα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως ή Μεγάλου Μετεώρου, που είναι αντίγραφο τού 17ου αιώνα, υπάρχει το κείμενο μιας επιγραφής. Ήταν γραμμένη πάνω από την έξοδο του Καθολικού, μέσα στο Ναό και σύμφωνα μ΄ αυτήν, το μοναστήρι κτίσθηκε το 12ο αιώνα. Σήμερα, δυστυχώς, η επιγραφή αυτή δεν υπάρχει.



Ο Ναός είναι όλος αγιογραφημένος, με έξοχες τοιχογραφίες. Οι περισσότερες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Το τέμπλο πού υπήρχε άλλοτε, σήμερα δεν σώζεται. Το κατέστρεψε η φθορά του χρόνου. Αρκετές μικρές εικόνες του, της σειράς των αποστολικών και τα ωραιότατα βημόθυρα φυλάσσονται στο Μουσείο τής Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών.


Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις, μία εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν στην Καλαμπάκα, κάποτε έφυγε από τη θέση της. Όλοι τότε ανησύχησαν και ξανοίχθηκαν για την ανεύρεση της. Δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη όταν τη βρήκαν στο χώρο, πού είναι σήμερα το Μοναστήρι. Γεμάτοι χαρά την πήραν και την επανατοποθέτησαν στη θέση της.



Το φαινόμενο αυτό λέγεται ότι επαναλήφθηκε τρεις φορές. Αυτό υποκίνησε τους παράγοντες και τους χριστιανούς να κτισθεί στην τοποθεσία αυτή Μοναστήρι στο όνομα της Παναγίας.




Στη χάρη της Παναγίας του Βυτουμά έχουν γίνει πολλά τάματα και Εκείνη έχει ενεργήσει θαυματουργικά. Η εικόνα της δε βρίσκεται δεξιά του τέμπλου, από υπέρτατο σεβασμό προς Αυτή.




Η γυναικεία αδελφότητα της Ιεράς Μονής ξεκίνησε τη συμπόρευσή της τον Οκτώβριο του 1952. Ήταν τότε πέντε μοναχές, οι όποιες προέρχονταν από την περιφέρεια της Ι. Μητροπόλεως Πατρών. Σήμερα, στο Μοναστήρι υπάρχουν 13 Μοναχές.


Τέλος, το Μοναστήρι του Βυτουμά, κατά καιρούς, ήταν Μετόχι ανδρώων, Ιερών Μονών της περιφερείας του Νομού Τρικάλων, όπως τελευταία της Ιεράς Μονής Γκούρας Πύλης. Αυτό, φαίνεται, γινόταν σε περιόδους που στο Μοναστήρι δεν υπήρχαν μοναχοί και χρειαζόταν κάποιος να το επιτηρεί και να το φροντίζει.


Πηγή: Voria.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.