KOYKOYMITSA RADIO -ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY

KOYKOYMITSA RADIO ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ aetinos99@gmail.com

Η... τσεβδή και αλλήθωρη που έγινε πρώτη βεντέτα του ελληνικού κινηματογράφου

 


Δεν την θέλω, σου λέω, τσεβδίζει και επιπλέον είναι αλλήθωρη», έλεγε και ξανάλεγε ο Φιλποίμην Φίνος στον Αλέκο Σακελλάριο όταν εκείνος προσπαθούσε να τον πείσει για να της δώσουν τον

πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία που θα έσπαγε τα ταμεία. Το νεαρό κορίτσι είχε έρθει με άριστες συστάσεις από το Εθνικό θέατρο αλλά ο δυσκοίλιος Φίνος δεν έβρισκε τίποτα καλό επάνω της.



Έφτυσε αίμα να τον πείσει ο Σακελλάριος. «Μα δεν την ακούς πώς τσεβδίζει, και τα μάτια της... δεν βλέπεις πως το κορίτσι έχει κάποιο στραβισμό. Δεν κάνει, Αλέκο μου, μην επιμένεις. Άλλη... βρες μου κάποια άλλη». Αλλά ο Φίνος υπολόγιζε χωρίς τον Αλέκο, ο οποίος όταν έβαζε κάτι στο μυαλό του, θα το πετύχαινε ακόμα και αν χρειαζόταν να γυρίσει ανάποδα τον κόσμο. Και τα κατάφερε να πείσει τον μεγαλοπαραγωγό να δεχτεί την Τζένη Καρέζη, εξασφαλίζοντας στην νεαρή ηθοποιό το εισιτήριο για την κινηματογραφική αθανασία. Μαζί με την Τζένη Καρέζη πέρασε και ο Βασίλης Αυλωνίτης τις εξετάσεις του Φίνου. Για τον μεγάλο αυτό ηθοποιό ο Φίνος διατύπωνε τις συνήθεις ενστάσεις του, ότι δηλαδή είχε καεί παίζοντας συνεχώς σε ταινίες δεύτερης διαλογής.

ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο», περί ης ο λόγος, έκανε πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου του 1955 και τη σεζόν 1955-1956 ήρθε δεύτερη σε εισπράξεις μετά την Στέλλα. Με τέτοια επιτυχία ο Φίνος έπεισε τον Σακελλάριο να γυρίσει δυο χρόνια αργότερα τη συνέχεια της ταινίας με τίτλο Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο. Ήταν το πρώτο σίκουελ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

πηγη fosonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.