KOYKOYMITSA RADIO -ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY

KOYKOYMITSA RADIO ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ aetinos99@gmail.com

Πώς μια μέλισσα βοήθησε στην ανέγερση του σπουδαιότερου ναού του Βυζαντίου.

 



Όταν ο Ιουστινιανός ξεκίνησε να χτίζει την Αγία Σοφία το 532 μ.Χ., κάθε ημέρα οι εργάτες κουβαλούσαν υλικά, λάσπη και ασβέστη για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τον τεράστιο ναό. Ήταν έργο τιτάνιο, και τα πάντα έπρεπε να είναι τέλεια. Οι τεχνίτες ζύμωναν τα υλικά με απόλυτη ακρίβεια, σαν να ετοίμαζαν ιερό μυστήριο.

Μια μέρα, λέει ο θρύλος, ένας νέος μαθητευόμενος άφησε ένα καλούπι με ασβέστη και νερό στην άκρη, για να πάει να βοηθήσει στους τοίχους. Όταν γύρισε, είχε εξαφανιστεί. Κανείς δεν ήξερε τι είχε γίνει. Μέχρι που κάποιος παρατήρησε μια μέλισσα να πετά μακριά, φορτωμένη με μικροσκοπικά κομματάκια από το μείγμα. Την ακολούθησαν.

 Η μέλισσα μπήκε σε μια σχισμή στα θεμέλια και χάθηκε. Την επόμενη μέρα, τη βρήκαν να έχει φτιάξει μέσα σε μια κόγχη ένα μελίσσι από πηλό και ασβέστη, σε σχήμα τέλειου εξαγώνου. Οι μάστορες σταμάτησαν τις εργασίες και κοιτούσαν σιωπηλοί. Τους φάνηκε θεϊκό σημάδι.


Η γεωμετρία της μέλισσας, έλεγαν, ξεπερνούσε και του πιο έμπειρου τεχνίτη. Και τότε ο αρχιμάστορας φώναξε: «Θα χτίσουμε τον ναό όπως η μέλισσα φτιάχνει την κυψέλη της· με αρμονία, σοφία και ταπεινότητα».

Ο θρύλος αυτός πέρασε από στόμα σε στόμα, από την Πόλη μέχρι τον Πόντο και τα βάθη της Μικρασίας. Σε κάποιες παραλλαγές, λέγεται πως η μέλισσα φύλαξε ένα ιερό αντικείμενο της Θείας Λειτουργίας όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Πόλη, και πως θα το επιστρέψει όταν ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ναός. Σε άλλες εκδοχές, είναι φύλακας του θόλου, σαν μικρός άγγελος με φτερά από κερί.

Η μέλισσα, πλάσμα ταπεινό, έγινε το σύμβολο της θείας σοφίας. Εργάζεται σιωπηλά, χωρίς να φαίνεται, κι όμως φτιάχνει θαύματα. Όπως και η Αγία Σοφία, που χτίστηκε όχι μόνο με πέτρα και μάρμαρο, αλλά με πίστη, υπομονή και… λίγο μέλι.

sporttime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.